Terug naar het overzicht

Stille crematie?

Er zijn diverse redenen waarom er steeds meer gekozen wordt voor het cremeren. Bijvoorbeeld dat de as door de nabestaanden meegenomen kan worden naar huis, verwerkt kan worden in een sieraad of in een urn/gedenkmuur kan worden geplaatst.

Ook de financiën spelen hierbij een rol. Vooral de keuze om op een andere locatie het moment van afscheid te organiseren en dan een “technische” crematie aansluitend.

Het zelf organiseren van een samenzijn of moment van afscheid kan heel persoonlijk thuis, of bijvoorbeeld in de kantine van de sportclub. Waarom niet in de boomgaard of eigen tuin?

Een “stille” of “technische” crematie is een crematie waarbij geen gebruik wordt gemaakt van een aula van het crematorium. De meeste crematoria hebben hier mogelijkheden voor. Veelal vroeg in de ochtend of later op de middag. Dus voor of na de crematies waar men de aula gebruikt als locatie voor het laatste moment van afscheid.

Het is mogelijk om als naaste aanwezig te zijn bij het invoeren van de overledene in de oven. Ook bij een stille of technische crematie na overleg met het crematorium is. Hiervoor geldt een extra toeslag.

Wettelijk bewaart het crematorium de as 1 maand. Daarna wordt er een afspraak om de asbus te overhandigen.

Als je als nabestaanden de as wilt meenemen naar het buitenland zijn er geen wettelijke documenten nodig. Maar wel wordt er aanbevolen een (Engelse) verklaring van het overlijden en een verklaring van crematie bij de asbus te voegen. Op de website www.rijksoverheid.nl kun je tips vinden over contact met de Douane van Schiphol, buitenlandse ambassades e.d.

Is het de wens om direct na de crematie de asbus mee te nemen naar het buitenland? Dan moet er een ontheffing aangevraagd worden bij de officier van Justitie. Zonder de ontheffing moet je een maand wachten voordat je de asbus mag uitvoeren naar het buitenland.

Of organiseer een As -Afscheidswandeling.

Dat kan samen op pad met de Tolad wandelstok. De wandelstok is eenvoudig te vullen met de as. Tijdens het wandelen drukt de stok op de grond en wordt deze licht ingedrukt en laat telkens een beetje as vrij. De as-afdruk is binnen een paar dagen volledig opgenomen door de natuur.

Een unieke herdenking voor de natuurliefhebber. Jouw naasten, familieleden en vrienden samen op pad met de Tolad. Het samenkomen, weerzien en warme herinneringen delen tijdens de wandeling. Liefde voor elkaar en voor de natuur.

Combineer de afscheidswandeling vooraf met koffie en appeltaart of daarna lekker genieten van de heerlijke erwtensoep volgens Oma’s recept, lekker thuis? Het samenzijn en het koesteren van elkaar en de herinneringen, onbetaalbaar en dierbaar.

 

Zelf ben ik een voorstander van het ‘zelf’ plannen als nabestaanden van het ‘moment van herinnering’ organiseren. Een strandwandeling, samenzijn en aansluitend met elkaar de as verstrooien, gecombineerd met een borrel, diner. Ook zo kan het zijn.

 

 

Geinteresseerd?

Klik hier om contact te leggen of bel 06 - 13 34 12 57

Meer informatie

Memori: wat is jouw herinnering

Online condoleren

De laatste levensfase, wat wil je wel of niet?

Plan laatste levensfase

ik luister graag naar je

Gewoon even praten?