Resomeren en Cryomeren?
De kans is groot dat je er nog nooit eerder over hebt gehoord. Dat is ook niet zo gek, want het zijn nieuwe methoden in de uitvaartbranche en blijkbaar milieu vriendelijk. Beide methoden zijn nog in onderzoek maar het zal waarschijnlijk niet lang duren voordat je ook in Nederland de keuze kunt maken voor één van deze nieuwe technieken. Maar wat is het dan?
Resomeren:
Bij resomeren wordt het lichaam opgelost in een chemisch bad met gebruik van water en kaliloog en uiteindelijk blijft er dan een capsule over. Het resomeren gebeurt in een ronde cabine. Het lichaam wordt naar binnen geschoven en bij een temperatuur van 180 graden is het lichaam binnen 2 tot 3 uur volledig afgebroken. De capsule die overblijft (wit poeder van de botten e.d.) kan dan worden meegegeven aan de nabestaanden (als een as functie).
In het programma NPO ‘De kennis van Nu’ van 21 maart 2022 is er uitgebreid stilgestaan bij resomeren. Je kunt het terugkijken via deze link. http://www.npostart.nl/de-kennis-van-nu-special/21-03-2022/VPWON_1335366
Cryomeren;
Bij deze uitvaarttechniek wordt het lichaam bevroren, en door kleine trillingen valt het uiteen. Na het verwijderen van bijvoorbeeld een kunstheup, wordt het overschot gecremeerd. Wat er dan overblijft is een soort compost dan binnen 6 tot 12 maanden compleet zal vergaan. Dan is het idee de compost te begraven in een klein graf (grootte van een aardappelkistje).
Wat is het effect op het milieu en kan het al?
De onderzoeken richten zich op de vermindering van CO2-uitstiit, schadelijke stoffen in de grond. Resomeren is nog niet mogelijk in Nederland, dit door onderzoeken, lobby acties vooral omdat de wet in Nederland dan aangepast moet worden. Sommige staten in Amerika, daar wordt resomeren al toegepast.
Cyromeren wordt nergens nog toegepast. De techniek, uitgedacht door een Zweeds biologe, is nog in de onderzoeksfase.