Terug naar het overzicht

Als ik het leven over mocht doen…

Op het moment dat iemands laatste levensfase ineens heel dichtbij komt, merk je vaak dat er nagedacht wordt over wat het leven gebracht heeft. En is er een enorme behoefte om raad, advies en wijsheid door te geven.

Om de laatste fase van iemands leven nog beter te kunnen begeleiden, ben ik momenteel bezig met de opleiding De Leefmeesters, begeleider levensafronding”. En ook hier komt het doorgeven van goede raad ter sprake.

Tijdens de studie werd ik gewezen op het boek Als ik het leven over mocht doen van Bronnie Ware. Hierin wordt de Top 5 van spijt van stervenden beschreven. Stof tot nadenken, eigenlijk voor iedereen. Ook al sta je nog vol in het leven!

 

Jouw geluksmomenten?

 

En gun je jezelf genoeg van deze geluksmomenten? Geluk van grote dingen of juist de kleine momenten. Voor mij is een kop thee in de zon al een geluksmoment. Ben jij bewust van de mooie momenten samen met je dierbaren? Hoe gelukkig ben jij met jezelf?

Grote vragen waarbij het antwoord dus ook heel klein kan zijn. Een ding weet ik zeker. Jezelf de tijd gunnen om hier over na te denken en in jouw leven aan de slag gaan met het antwoord, zal altijd een grote impact hebben.

Ik maak dingen graag bespreekbaar. Ook moeilijke onderwerpen. Of situaties waar we eigenlijk liever niet over nadenken. Op een open, veilige en liefdevolle manier nadenken over wat er voor jou belangrijk is in dit leven. Maar vooral in die laatste levensfase. Dat is waar Funeral Planner Veluwe voor staat.

 

Inspiratiebron: Dit was nummer 3 uit De top 5 uit het boek “als ik het leven over mocht doen” van Bronnie Ware.

Hieronder de top 5:

  1. Had ik maar de moed gehad om een leven te leiden waar ik trouw was aan mijzelf i.p.v. te voldoen aan de verwachtingen van anderen.
  2. Had ik maar minder gewerkt.
  3. Had ik maar de moed gehad om mijn gevoelens te uiten.
  4. Was ik mijn vrienden maar niet uit het oog verloren.
  5. Had ik mijzelf maar wat meer geluk gegund.

Memori: wat is jouw herinnering

Online condoleren

De laatste levensfase, wat wil je wel of niet?

Plan laatste levensfase

ik luister graag naar je

Gewoon even praten?