Het moment van laatste afscheid.
Veel kan er mag er. Ik vind het belangrijk om te informeren wat er mogelijk is en wat er past bij jullie en je dierbare waar het moment van laatste afscheid voor geregeld moet gaan worden. Nabestaanden met warmte en persoonlijke ideeën inspireren en vooral zelf beslissingen te laten nemen, dat is mijn missie.
Maar wat is dat dan?
Lichaam ter beschikking stellen aan de wetenschap:
Voor de ene familie is dat de ondersteuning als een lichaam aan de wetenschap wordt overgedragen. Helaas weet ik uit ervaring dat er niet altijd een goede opvang en begeleiding is wat er staat te gebeuren. Zo ben ik telefonisch en indien gewenst op locatie aanwezig, of help op de achtergrond met het regelen van zaken. Vooral het moment om samen te zijn is zo belangrijk. Eenmaal op weg naar de definitieve bestemming, is het ook echt voorbij. Een mooie bijeenkomst met iedereen die je dierbaar was om op jouw leven te proosten is een dierbare herinnering voor je nabestaanden. Zo kwam ik op een golfbaan, sportkantine en feestzaal terecht. Bijzondere momenten.
Zelf doen:
Of is het juist het begeleiden van alle papieren en procedures en doet de familie zoveel mogelijk zelf. Heel fijn vind ik dit m.b.t. de betrokkenheid en het verwerken van het verlies. Dan zijn er wel wat zaken waar je rekening mee moet houden. Bijvoorbeeld dat het overlijden door een (huis)arts dient te worden . Je ontvangt van een verklaring voor de Gemeente van overlijden. Je kunt dus zelf aangifte doen bij de Gemeente. Maar ook het maken van een eigen kist (handige zoon) en eigen boeket maken. Er kan zoveel.
Het eerste gesprek is een moment waarin vooral de wens van crematie of begraven besproken wordt en wanneer. Er is geen checklist die in een 2 uur tijd doorgelopen moet worden, we nemen de tijd en sommige zaken kunnen best later besproken worden. Haast is er niet. De crematie of begrafenis mag niet eerder dan 36 uur na overlijden plaatsvinden, maar niet later dan op de 6e werkdag na het overlijden (waar de dag van overlijden niet mee telt).
Natuurbegraven:
Een rustige natuurlijke omgeving waar eeuwige rust is. Verbonden blijven met de natuur in een prachtig natuurgebied. Ontroerende bijzondere bijeenkomsten en een mooie plek om te koesteren. Hoe en waar, ik kan je hierbij begeleiden.
Stille crematie:
Steeds vaker is de vraag naar een stille crematie en dan een herdenkingsbijeenkomst, of diner of samenzijn. En waarom niet? Als dit bij jou past, doen we dat.