Herinneringen maken, voor nu en later. 

Het leven en herinneringen, het leven draait om mooie herinneringen maken, dat besef ik mij meer en meer. Aan de mooie momenten die nu in het leven maakt en deelt, maar ook de herinneringen aan diegene die er nu niet meer zijn. Het is alweer zeven jaar geleden dat mijn moeder overleed. Veel verdrietige momenten later voel ik nu gelukkig alleen nog maar de mooie herinneringen.

Mooie herinneringen hoeven echt niet groots te zijn, het zijn juist de kleine gebaren, het gevoel van liefde waardoor de mooie herinneringen beklijven. Bijvoorbeeld een spontaan dagje uit samen of een spontaan kleinigheidje op zijn tijd.

Herken je dit? Als je samen herinneringen gaat ophalen en dan blijkt dat je sommige herinneringen in veel meer detail kunt navertellen, dan andere. Met ons emotioneel geheugen beleven we een herinnering weer fysiek. Soms wordt de beleefde emotie of herinneringen steeds sterker door het delen.

Hieronder deel ik graag een aantal ideeën voor het maken van herinneringen bij leven of richting het afscheid. 

Herinneringen maken en delen bij leven:

Ik hoor zo vaak ‘had ik maar’. Ook over het maken van herinneringen bij leven. Bijvoorbeeld als oma 90 jaar wordt, waarom niet een mooie fotoshoot. Oma met alle kinderen en klein kinderen maar ook apart met iedereen. Hoe mooi is het dan om dat als herinneringen te mogen koesteren. Dat kan tijdens een wandeling, bij oma thuis of andere locatie.

Vaak wachten we te lang of denken dat het niet lukt. Maar probeer het maar eens. Een herinneringsfotograaf is best snel te boeken. 

Denk eens aan de verhalen, misschien wil je deze vastleggen voor de generaties die nog volgen? Is wel een langer traject maar je hebt dan wel een uniek familiedocument. Of bestel het Kookboek der Herinneringen, waarin je al jouw favoriete recepten kunt vastleggen samen met foto’s en herinneringen. 

Ken je de levenslandkaart? Stel je voor dat je zou kunnen terugkijken of je leven, alsof je naar een landkaart kijk. Alle belangrijke levensgebeurtenissen krijgen een plaats op de kaart als bijvoorbeeld een landstreek, dorpje of berg misschien? Maar ook al jouw mooie en bijzondere persoonlijke eigenschappen zie je op de kaart terug.

Jouw persoonlijke leven en jouw eigen levensverhaal worden getekend in een speciaal voor jou vervaardigd landschap. Op die manier, schitterend in kaart gebracht, is de herinnering blijvend. Bij leven, of voor later om te koesteren. 

Laatste groet of condoleance:

Het mag heel wat persoonlijker vind ik zelf. Waarom niet in een restaurant met een drankje en hapje? Of juist in de tuin en zomers erwtensoep serveren? Er kan zoveel meer om het persoonlijker te maken. Enkele ideeën ter overweging:

 • Lag het hart bij het voetbal? Waarom dan niet een avond of middag in de kantine. Met het balletje gehakt en een pilsje?
 • Zomers in de tuin en iedereen neemt een stoel mee 
 • Of maak een wandeling die jullie graag maakte en halverwege is er een samenzijn met een invulling of geef iedereen een route en knapzak mee en spreek later af voor een borreltje thuis 
 • Vraag de gasten een foto meenemen en vraag of zij op de achterzijde willen schrijven wat de herinnering is die zij willen delen
 • Geef de gasten een fles wijn mee met een zelf gemaakt etiket met spreuk of foto.

Ik denk graag met je mee. 

Plan Laatste Levensfase:

Vaak zijn er herinneringen aan een eerder sterfbed en/of overlijden dat je hebt meegemaakt. Dat kan soms je beeld kleuren. Daar kun je iets aan doen, door zelf bewuster om te gaan met wat je wel of juist niet wilt. Met het Plan Laatste Levensfase gaan we samen ontdekken wat voor jullie de juiste keuzes kunnen zijn.  Hierbij creëren we rust, helderheid en kijken we naar wat voor jullie, op dit moment in het leven, belangrijk is en waar de prioriteit ligt.

Aan bod komen allerlei zaken die te maken kunnen hebben als bijvoorbeeld:

 • Hoe hou je regie
 • Wilsbeschikkingen, euthanasie, wilsbeschikking, levens-testament
 • Wensen m.b.t. voor zorg, verzorging 
 • Terminale fase en sterfbed 
 • Het afscheid
 • Financiële en zakelijke afwikkelingen van de nalatenschap, tips voor deze fase van voorbereiding
 • Hoe straks als je alleen bent?

Je krijgt van mij een informatiepakket. Hierin de informatiegids ‘De Laatste Levensfase’, folders en informatie zodat je thuis samen in je eigen omgeving datgene kan bespreken/oppakken wat voor jullie het “verschil” kan maken om samen liefdevol naar het levenseinde te kijken. Voor nu en later.

Ik neem de tijd voor je en luister naar jullie. Persoonlijke aandacht voor elkaar en voor jou.

Geinteresseerd?

Klik hier om contact te leggen of bel 06 - 13 34 12 57

Meer informatie

Memori: wat is jouw herinnering

Online condoleren

De laatste levensfase, wat wil je wel of niet?

Plan laatste levensfase

ik luister graag naar je

Gewoon even praten?