Het tonen van medeleven bij leven en na een afscheid (condoleren). 

Wat kan het lastig zijn om de juiste woorden te vinden om iemand een hart onder de riem te steken en te laten weten dat je aan hen denkt! Wij zijn niet gewend om te praten over de nare kant van het leven, en dat geeft ons een heel naar gevoel. Maar soms zegt een klein gebaar of juist de stilte heel veel. 

Ik hoor het vaak dat mensen zeggen; ‘ik weet niet wat te zeggen’. En dat begrijp ik. Vaak stel ik dan voor dat je bijvoorbeeld zou kunnen zeggen ‘ik weet niet goed wat ik moet zeggen, maar hoe gaan je dagen nu? Of ‘wat fijn dat ik je zie, wat kan ik voor je doen’. Elk oprecht gebaar of woord is goed en wordt door de ander gevoeld.

Tonen van medeleven bij ziekte of nare gebeurtenis:

Het is fijn om een kaart, bloemetje of ander moment van aandacht te ontvangen voor diegene die het betreft of de omgeving. Maar het kan lastig zijn om iedereen op de hoogte te houden. Hoe kun je dit eenvoudig en praktisch organiseren? 

Condoleance, tonen van medeleven na overlijden:

Gelukkig zie ik steeds meer persoonlijke georganiseerde condoleance momenten. Het mag heel wat persoonlijker vind ik zelf. Waarom niet in een restaurant met een drankje en hapje? Of juist in de tuin en zomers erwtensoep serveren? Er kan zoveel meer om het persoonlijker te maken. Enkele ideeën ter overweging:

 • Lag het hart bij het voetbal? Waarom dan niet een avond of middag in de kantine. Met het balletje gehakt en een pilsje?
 • Zomers in de tuin en iedereen neemt een stoel mee 
 • Of maak een wandeling die jullie graag maakte en halverwege is er een samenzijn met een invulling of geef iedereen een route en knapzak mee en spreek later af voor een borreltje thuis 
 • Vraag de gasten een foto meenemen en vraag of zij op de achterzijde willen schrijven wat de herinnering is die zij willen delen
 • Geef de gasten een fles wijn mee met een zelf gemaakt etiket met spreuk of foto.

Er is zoveel meer mogelijk…

Eigen kaart maken:

Lastig, welnee. Tegenwoordig kun je redelijk eenvoudig een kaart zelf ontwerpen en ook zijn er sites met mooie teksten als voorbeeld (Greetz heeft een pagina met teksten). Creatief zelf maken kan natuurlijk ook. Gaat om het persoonlijke stukje aandacht. 

Vooraf al dingen willen regelen:

Het is voor mij niet on-gewoon om bij leven al te praten over het afscheid. Vaak zijn er vragen die te maken hebben met een verzekering of hoe dan die dagen lopen. Hoe kun je het persoonlijk maken? Het valt mij op dat het beeld dat men heeft vaak het beeld van een rij en handjes schudden is. Maar er kan zoveel meer. 

Plan Laatste Levensfase

Met het Plan Laatste Levensfase gaan we samen ontdekken wat voor jullie de juiste keuzes kunnen zijn.  Hierbij creëren we rust, helderheid en kijken we naar wat voor jullie, op dit moment in het leven, belangrijk is en waar de prioriteit ligt.

Aan bod komen allerlei zaken die te maken kunnen hebben als bijvoorbeeld:

 • Hoe hou je regie
 • Wilsbeschikkingen, euthanasie, wilsbeschikking, levens-testament
 • Wensen m.b.t. voor zorg, verzorging 
 • Terminale fase en sterfbed 
 • Het afscheid
 • Financiële en zakelijke afwikkelingen van de nalatenschap, tips voor deze fase van voorbereiding
 • Hoe straks als je alleen bent?

Je krijgt van mij een informatiepakket. Hierin de informatiegids ‘De Laatste Levensfase’, folders en informatie zodat je thuis samen in je eigen omgeving datgene kan bespreken/oppakken wat voor jullie het “verschil” kan maken om samen liefdevol naar het levenseinde te kijken. Voor nu en later.

Ik neem de tijd voor je en luister naar jullie. Persoonlijke aandacht voor elkaar en voor jou.

Geinteresseerd?

Klik hier om contact te leggen of bel 06 - 13 34 12 57

Meer informatie

Memori: wat is jouw herinnering

Online condoleren

De laatste levensfase, wat wil je wel of niet?

Plan laatste levensfase

ik luister graag naar je

Gewoon even praten?