Terug naar het overzicht

Krantartikel; Doodzieke mensen scoren massaal op social media, maar…

“Ik zou willen dat ik in het buitenleven linkes kreeg. Nu kijken ze weg…”

Op 3 augustus 2019 verscheen er een artikel in de Stentor Zwolle e.o. waar ik graag aan mee heb gewerkt. Aanleiding was een column met de titel ‘likes geven aan een stervenden’. Kun je aandacht en mede-menselijkheid klikken?

Ons leven delen op social media hoort er bij. Ook artsen zie je steeds meer delen. Maar hoever ga je? Een puur persoonlijke beslissing, maar wel met impact. Ik heb aan dit artikel meegewerkt, vooral vanuit de gedachte van het ‘menselijke isolement’, dat hier omheen hangt.

Natuurlijk kun je een steuntje in de rug geven, of sterkte wensen voor weer een chemo reeks, of een warme wens sturen in een rouw proces. Maar waar ik wil inspireren is vooral off line je aandacht en steun te geven. En dan is het moeilijker, je kijkt iemand in de ogen en dat is toch anders dan social media.

Wij lijken niet om te kunnen gaan met de situatie, verdriet of angsten van de ander, maar misschien nog meer van onszelf. En weet je, het aandacht geven zit in kleine, persoonlijke dingen en hoeft niet altijd zo ingewikkeld te zijn. Weet je niet wat je moet zeggen? Zeg dat maar gewoon; “Fijn je te zien, maar ik weet niet wat ik moet zeggen. Vertel eens hoe is het nu met je”. We maken het vaak veel te ingewikkeld door ons eigen gevoel, emotie of dat wij het gaan invullen voor de ander.

Dus dit is voor mij de bevestiging geweest om door te gaan met het vertellen, inspireren over de laatste levensfase en hoe het ‘verschil’ te maken in vooral de dagelijkse dagen, weken, maanden en langer.

Mag ik je inspireren om:

  • een kaartje met een persoonlijke krabbel even persoonlijk te overhandigen,
  • even te laten weten dat je aan hen denkt,
  • koop op de markt een plantje en zet dit voor de deur met een kaartje,
  • bak een appeltaart, cake en geef die af,
  • maar vooral heb aandacht voor het persoonlijke contact en maak het ‘verschil’.

 

   

 

Staat jouw wereld ook op z’n kop? Ik luister graag naar je verhaal.

Memori: wat is jouw herinnering

Online condoleren

De laatste levensfase, wat wil je wel of niet?

Plan laatste levensfase

ik luister graag naar je

Gewoon even praten?