Mantelzorg, zorgen voor een naaste in de laatste levensfase.

Veel mensen willen tot aan het eind van hun leven thuis blijven wonen. Om dit mogelijk te maken is mantelzorg cruciaal. In ons land geven ruim 300.000 mensen mantelzorg aan een naaste aan het levenseinde (bron Mantelzorg.nl).

Palliatieve zorg / terminale zorg:

Ik weet uit eigen ervaring dat de zorg voor iemand die ongeneeslijk ziek is zwaar kan zijn. Het is een heftige en drukke tijd. Palliatieve zorg is zorg gericht op kwaliteit van leven (gericht op bestrijden en verlichten van symptomen). Genezing wordt veelal niet meer verwacht. Maar je weet niet hoe lang deze palliatieve zorg gaat duren. Deze fase kan soms jaren duren. Mijn mantelzorg periode heeft uiteindelijk 16 jaar en 3 maanden geduurd terwijl de voorspelling echt veel minder was (nog geen jaar). 

De zorg in de laatste paar maanden van iemands leven, noemen we ook wel palliatieve zorg. Gemiddeld verlenen mantelzorgers minimaal 25 uur per week zorg in de periode dat het levenseinde nadert van hun naaste. Dit is vaak een zware periode, maar kan ook veel dierbare en bijzondere momenten bieden. Het laatste stuk is de terminale fase, waarbij verwacht wordt dat er nog een levensverwachting is van maximaal 3 maanden.

Veel veranderingen
Je weet dat de wereld heel anders is geworden en dat je geliefde of naaste wellicht gaat sterven. Dat heeft veel gevolgen voor jou als mantelzorger. Naast alle zorgstress voel je het gemis van nu en straks. Misschien maak je je zorgen: hoe erg ga ik hem/haar missen en hoe ga ik daarmee om? Ook je rol verandert al tijdens het ziekteproces: je bent partner, ouder of kind, maar nu ook verzorger.

Je moet veel keuzes maken. Hoe gaan de laatste maanden/weken? Blijft je naaste thuis of is opname in een hospice beter? Als je naaste thuis blijft, komen er waarschijnlijk veel mensen over de vloer voor de verzorging of te bezoeken. Ook moet je veel regelen, bijvoorbeeld zorg en steun voor je naaste, afspraken met je werkgever over zorgverlof, kinderopvang regelen en de voorbereidingen op de uitvaart.

Vraag op tijd hulp
Er verandert dus heel veel in op korte en langere termijn. Hulp en steun uit je omgeving kan daarbij heel fijn zijn. Vraag op tijd hulp aan mensen in je omgeving. Of deel de zorg met bekenden, vrijwilligers of professionals. Mijn tip is de Hulp-App. Ik help je hiermee en je zult zien dat het werkt.

Helaas vragen mantelzorgers niet vaak om hulp. Zij cijferen hun eigen behoeften en wensen vaak weg. Herkenbaar voor mij. In de 16 jaar dat ik als mantelzorger mijn moeder heb mogen ondersteunen, was het ook niet mijn sterkste kant – hulp vragen. Ik heb een lieve broer die ook zijn best deed, maar buiten ons tweeën vroegen we relatief weinig hulp. Ik weet nu dat het ook anders kan en daarom vind ik het zo belangrijk dat je weet dat er hulp is en je deze mag ontvangen, ook voor jou.

Blijf jij overeind?

Het blijven staan in deze periode is complex, intensief en confronterend. Er zijn veel vragen, grote onzekerheid en eventuele angst. Wat doe je daarmee? Hoe blijf je zelf staan? Waren jullie gewend om met elkaar te spreken over moeilijke zaken? Over het levenseinde en wensen?

Geen leuk onderwerp om het over te hebben. Maar het bespreken en/of vastleggen van zaken bij leven, kan naast het verwerken van de emoties, ondersteunen om de nieuwe realiteit onder ogen te zien.

Plan Laatste Levensfase:

Met het Plan Laatste Levensfase gaan we samen ontdekken wat voor jullie de juiste keuzes kunnen zijn.  Hierbij creëren we rust, helderheid en kijken we naar wat voor jullie, op dit moment in het leven, belangrijk is en waar de prioriteit ligt.

Aan bod komen allerlei zaken die te maken kunnen hebben als bijvoorbeeld:

  • Hoe hou je regie
  • Wilsbeschikkingen, euthanasie, wilsbeschikking, levens-testament
  • Wensen m.b.t. voor zorg, verzorging 
  • Terminale fase en sterfbed 
  • Het afscheid
  • Financiële en zakelijke afwikkelingen van de nalatenschap, tips voor deze fase van voorbereiding
  • Hoe straks als je alleen bent?

Je krijgt van mij een informatie pakket. Hierin de informatiegids ‘De Laatste Levensfase’, folders en informatie zodat je thuis samen in je eigen omgeving datgene kan bespreken/oppakken wat voor jullie het “verschil” kan maken om samen liefdevol naar het levenseinde te kijken. Voor nu en later.

Ik neem de tijd voor je en luister naar jullie. Persoonlijke aandacht voor elkaar en voor jou.

Steun bij verlies
Is de persoon waarvoor je zorgde overleden? En weet jij niet (goed) hoe je verder moet? Heb je (extra) steun nodig? Ook hierbij kunnen wij je op weg helpen. 

Geinteresseerd?

Klik hier om contact te leggen of bel 06 - 13 34 12 57

Meer informatie

Memori: wat is jouw herinnering

Online condoleren

De laatste levensfase, wat wil je wel of niet?

Plan laatste levensfase

ik luister graag naar je

Gewoon even praten?