Opbaarplank en wade

Opbaarplank en wadekleed:

Opbaarplank en wadekleed, Een toenaderbare en zachte opbaring.

In februari 2023 heb ik een informatie avond van Wikkelgoed bijgewoond. Daar heb ik kennis gemaakt met de prachtige zachte dikke wollen lijkwade doek die nu ook te koop is. Een zachte, aaibaar wade vervaardigd van Nederlandse wol en dus duurzaam wade. En fijn om weer de vouwtechnieken te mogen oefenen.

De lijkwade is een prachtig alternatief voor een kist is er een opbaarplank nodig. Alle opbaar-planken zijn gemaakt van natuurlijke materialen. Een lijkwade is een rechthoekig stuk stof om een overleden mee in te wikkelen. In lijn met onze visie over natuurlijk afscheid zijn alle lijkwaden gemaakt van natuurlijke materialen.

In de drukte die de dagen van verwerking met zich mee dragen zijn intieme momenten soms zeldzaam. Deze momenten zijn echter het meest waardevol. Het zelf inwikkelen van een lijkwade kan zo’n moment zijn. Dit is een handeling die vaak ervaren wordt als een dierbaar ritueel. In de wikkeldoek kunnen dan persoonlijke aandenkens worden gestopt.

Het eigenhandig wikkelen van een lijkwade wordt vaak ervaren als een dierbaar ritueel. Voorafgaand   aan een begrafenis, crematie of opbaring neemt de familie een moment met de overledene. Samen     maken zij zichzelf en de overledene klaar voor het laatste afscheid. Door dit zelf te doen kan iedereen   de tijd nemen die nodig is. Ook is het mogelijk om de wade elke dag een stukje verder te sluiten. Een overledene slag voor slag toedekken kan een mooie symbolische weergave zijn van het verloop van  afscheid.

 

Foto gemaakt door Miranda Karel tijdens de informatieavond georganiseerd door Wikkelgoed.

 

Geinteresseerd?

Klik hier om contact te leggen of bel 06 - 13 34 12 57

Meer informatie

Memori: wat is jouw herinnering

Online condoleren

De laatste levensfase, wat wil je wel of niet?

Plan laatste levensfase

ik luister graag naar je

Gewoon even praten?