Terug naar het overzicht

Humaan composteren

In Duitsland wordt er al op beperkte schaal gewerkt met een nieuwe techniek, humaan composteren of veraarden. Hoe ziet dat proces eruit?

Een overledene gehuld in enkel een gewaad en dus zonder kleding wordt met behulp van een draagbaar in een met een hooimengsel gevulde Kokon gelegd. Het lichaam wordt hierna ritueel ontdaan van de wade en toegedekt met het hooimengsel. De Kokon wordt daarna afgesloten met een deksel en in een groter compartiment aangesloten en ongeveer 40 dagen niet geopend. Met behulp van sensoren voor o.a. temperatuur en vochtigheid en zuurstof verdeling wordt het proces gevolgd. Na circa 40 dagen wordt de Kokon geopend en wordt de aarde gescheiden van de menselijke botten. De botten worden dan net als na een crematie gecremuleerd en weer samengevoegd met de aarde. Deze getransformeerde aarde die overblijft kan dan worden uitgestrooid of op een begraafplaats worden geplaatst.

Het humaan composteren is nog in onderzoeksfase. Maar het zou wel een aantal voordelen kunnen bieden. Bijvoorbeeld een 40 dagen rouwperiode die al in veel culturen gekend is. Het neemt veel minder ruimte in beslag en zelfs de aarde zo hergebruikt kunnen worden. Ook voor humaan composteren is een nieuwe wetgeving nodig. Helaas zou het zo maar veel jaren nog kunnen duren.

Geinteresseerd?

Klik hier om contact te leggen of bel 06 - 13 34 12 57

Meer informatie

Memori: wat is jouw herinnering

Online condoleren

De laatste levensfase, wat wil je wel of niet?

Plan laatste levensfase

ik luister graag naar je

Gewoon even praten?