Terug naar het overzicht

Kinderen en uitvaart

Kinderen betrekken bij het laatste moment van afscheid:

Het verdriet, we kunnen ze daar niet voor behoeden. Belangrijk is dat er aandacht en warmte voor hen is, de informatie goed te begrijpen is, en ze de tijd krijgen hiermee om te gaan.

Het moment van het laatste afscheid (herdenking, begrafenis of crematie) is voor volwassen al soms lastig. Stiltes, luisteren, emoties. Maar kinderen betrekken kan heel eenvoudig en kan hen zo helpen om te gaan met het verdriet en gemis.

  • Vraag ze iets persoonlijks maken, een tekening, verhaaltje, of knutselwerk.
  • Praat met ze en vertel wat ze kunnen verwachten, ik ondersteun jullie. Er zijn boekjes, tekenplaten, speelgoed. Gelukkig is het betrekken van kinderen weer meer aanwezig.
  • Laat ze actief onderdeel zijn van het laatste moment van afscheid. Een kaarsje aansteken, bloem neerleggen, verhaaltje vertellen. Kinderen kunnen vanuit hun intuïtie soms heel kwetsbaar en sterk tegelijk zijn. Huilen, lachten, spelen – waarom niet. Hun verwerking.
  • Betrek ze erbij, knuffel elkaar en deel de mooie herinneringen.

Ik neem boekjes mee, een herinneringen doos en daar kan heel veel in om zo de herinneringen te verzamelen (wordt aangeboden).

 

Verlies van een (klein)kind:

Dit overlijden grijpt diep in je leven. Er is een nu, maar geen toekomst meer. Een zwaar verlies. Het moment van laatste afscheid dat in gedachten veel te vroeg is.

 

Speciale aandacht:

Kinderen met een verstandelijke beperking vragen meer gerichte aandacht. Aandacht gericht op hun wereld. En als je jaren voor deze kanjer hebt gezorgd en dan het laatste afscheid moet gaan regelen, dan in teken van hun wereld.

 

Geinteresseerd?

Klik hier om contact te leggen of bel 06 - 13 34 12 57

Meer informatie

Memori: wat is jouw herinnering

Online condoleren

De laatste levensfase, wat wil je wel of niet?

Plan laatste levensfase

ik luister graag naar je

Gewoon even praten?