Terug naar het overzicht

Opbaarplank en wade

Opbaarplank en wadekleed:

Opbaarplank en wadekleed, Een toenaderbare en zachte opbaring.

Februari 2023 heb ik een informatie avond van Wikkelgoed bijgewoond. Fijn om de vouwtechnieken te kunnen oefenen en ik heb kennis gemaakt met de nieuwe zachte en aaibare wade van Nederlands wol, dus duurzaam.

Om een lijkwade te gebruiken als alternatief voor een kist is er een opbaarplank nodig. Alle opbaar-planken zijn gemaakt van natuurlijke materialen.

Een lijkwade is een rechthoekig stuk stof om een overleden mee in te wikkelen. In lijn met onze visie over natuurlijk afscheid zijn alle lijkwaden gemaakt van natuurlijke materialen.

In de drukte die de dagen van verwerking met zich mee dragen zijn intieme momenten soms zeldzaam. Deze momenten zijn echter het meest waardevol. Het zelf inwikkelen van een lijkwade kan zo’n moment zijn. Dit is een handeling die vaak ervaren wordt als een dierbaar ritueel. In de wikkeldoek kunnen dan persoonlijke aandenkens worden gestopt.

Het eigenhandig wikkelen van een lijkwade wordt vaak ervaren als een dierbaar ritueel. Voorafgaand aan een begrafenis, crematie of opbaring neemt de familie een moment met de overledene. Samen maken zij zichzelf en de overledene klaar voor het laatste afscheid. Door dit zelf te doen kan iedereen de tijd nemen die nodig is. Ook is het mogelijk om de wade elke dag een stukje verder te sluiten. Een overledene slag voor slag toedekken kan een mooie symbolische weergave zijn van het verloop van  afscheid.

Wikkelgoed, een zachte uitvaart

Wij stellen u graag voor aan een van onze partners: Wikkelgoed. Dit bedrijf, dat in 2000 is begonnen, biedt een duurzaam alternatief voor het gebruik van een kist: de lijkwade. Een lijkwade is een zachte rechthoekige doek die om een overledene gewikkeld kan worden voor bij een uitvaart of opbaring. Samen met een draagbaar kan deze wade een kist volledig vervangen. Zowel deze draagbaren als de lijkwaden van wikkelgoed worden gemaakt van biologische, duurzame en Fairtrade materialen. Mocht u meer willen weten over Wikkelgoed en lijkwaden kunt u terecht op hun website http://“Wikkelgoed, een zachte uitvaart: Lijkwaden.”

 

Geinteresseerd?

Klik hier om contact te leggen of bel 06 - 13 34 12 57

Meer informatie

Memori: wat is jouw herinnering

Online condoleren

De laatste levensfase, wat wil je wel of niet?

Plan laatste levensfase

ik luister graag naar je

Gewoon even praten?