Terug naar het overzicht

Orgaandonatie na overlijden

Orgaandonatie.

Weet je dat er jaarlijks rond de 1000 mensen op de wachtlijst voor orgaantransplantatie staan en dat er circa 150 mensen dood gaan dood terwijl ze wachten op een donor?

Een donor kan tot wel 8 levens redden: met een hart, 2 nieren, longen, lever, alvleesklier en de dunne darm. Ieder jaar redden een paar honderd orgaandonoren zo de levens van ongeveer 750 mensen. Denk jij over orgaandonatie? Hieronder wat algemene informatie en tips om je goed te oriënteren of je orgaandonor wilt zijn na je overlijden.

Ja? Leg dan je keuze vast. Dan hoeft jouw familie op een emotioneel moment hierover geen besluit te nemen.

 

Kan ik donor zijn als ik ziek ben of ziek geweest?

Ook als je ziek bent, soms zelfs als je kanker hebt (gehad), een bloedtransfusie kreeg of als je medicijnen gebruikt, is het zinvol om je te registreren als donor. Een orgaan of weefsel dat is aangetast door ziekte of medicijngebruik komt soms niet meer in aanmerking voor donatie. Toch blijven er vaak andere organen en weefsels over die wel geschikt zijn voor donatie.

Ik gebruik medicijnen, kan ik donor zijn?

Ja. Als je medicijnen gebruikt kan je donor zijn. Als je overlijdt, kijken artsen of ze de organen en weefsels kunnen gebruiken om te transplanteren. Soms zijn organen bijvoorbeeld niet geschikt, maar weefsels wel.

Orgaandonatie en religies.

Veel religies worstelen met 2 vragen als het gaat om orgaandonatie. Moet ik mijn lichaam intact laten na mijn dood? Of weegt het belang van naastenliefde zwaarder? Als gelovige wil je antwoord op deze vragen, voor je je als donor registreert. Praat vooral over orgaandonatie met mensen die in jouw geloof belangrijk voor je zijn. Dan kun je samen een mening vormen. Neem een kijkje op de websites hieronder genoemd.

Kan mijn familie nog afscheid nemen?

Ja zeker. Vóór en na de donatie kan de familie bij de overledene zijn. Wel is het streven om een donatieprocedure niet langer dan 24 uur te laten duren. In sommige situaties is het zo spannend dat er geen tijd te verliezen is. De familie kan na de donatie zelf aangeven wat er dan zal gebeuren. Stel dat ook de huid gedoneerd wordt, dan is het wassen na donatie niet meer mogelijk. Tijdens de procedure wordt je familie goed geïnformeerd over wat er staat te gebeuren.

Het doneren, is dat zichtbaar voor mijn naasten?

Nee. Het uitnemen van de organen of weefsels gebeurt heel zorgvuldig. Met respect voor de overledene en de nabestaanden. De nabestaanden van een orgaandonor moeten wel voorbereid zijn op de extra bleke kleur van de overledene die veroorzaakt is door bloedverlies bij de donoroperatie.

Zijn er kosten voor mijn familie aan verbonden?

Je familie betaalt niets voor de donatie. De ziektekostenverzekeraar van de ontvanger vergoedt de kosten van orgaan- en weefseluitname.

Krijgt mijn familie informatie hoe het is gegaan met de donatie?

Het ziekenhuis kan de partner of familie van de donor vertellen hoe het afgelopen is met de donatie en transplantatie als zij dat willen. Dan horen zij na enkele weken of de transplantaties geslaagd zijn. Namen van donoren en ontvangers worden niet bekend gemaakt. Soms stuurt de ontvanger van een orgaan of weefsel een anonieme brief uit dankbaarheid naar de partner of familie van de donor.

Wat is het verschil tussen het huidige systeem en het nieuwe donorsysteem per 1 juli 2020?

In het huidige systeem kun je in het Donorregister kiezen uit vier opties:

  • Ja (al dan niet met uitzondering van bepaalde organen)
  • Nee
  • Mijn partner of familie beslist (nabestaanden)
  • De door mij gekozen persoon beslist

Als je geen keuze maakt wordt standaard die beslissing bij je nabestaanden gelegd. Als het nieuwe systeem ingaat, blijven dezelfde vier opties bestaan. Je krijgt meerdere malen een brief met het verzoek je keus vast te leggen. Als je hier herhaaldelijk niet op reageert wordt er vanuit gegaan dat je GEEN BEZWAAR hebt tegen orgaandonatie.

 

Een keuze voor orgaandonatie is een zeer persoonlijke keuze. Deel je wens en/of beslissing met je naasten, nabestaanden. Dank je wel als je hiervoor kiest, voor het verschil dat je kunt maken voor velen.

 

Wil je meer weten over orgaandonatie? Neem een kijkje op de site van:

https://www.donorregister.nl/

https://www.transplantatiestichting.nl/

 

Geinteresseerd?

Klik hier om contact te leggen of bel 06 - 13 34 12 57

Meer informatie

Memori: wat is jouw herinnering

Online condoleren

De laatste levensfase, wat wil je wel of niet?

Plan laatste levensfase

ik luister graag naar je

Gewoon even praten?